Opis
Masło kakaowe
\nMasło kakaowe jest bardzo twarde, ma stałą konsystencję, posiada jasnobrązową barwę, przyjemny zapach czekolady. Temperatura topnienia masła kakaowego jest niska - od 30 do 36 stopni (zbliżoną do temperatury ciała człowieka), w kosmetyce łatwo go rozprowadzić na skórze i szybko się wchłania. Nie zawiera żadnych dodatków, glutenu, laktozy oraz jest w 100% vegan.
\n
\nMasło kakaowe ma wiele zastosowań, sprawdź poniżej nasze propozycje, w tym przepis na domowe smarowidło do pieczywa, naleśników czy gofrów. Mniam!
\n
\n - BEZ DODATKU CUKRU: Produkty Cocoa Keto nie zawierają cukru, ale są równie smaczne!
\n - BEZ GLUTENU: Nie musisz obawiać się glutenu w tym produkcie!
\n - BEZ OLEJU PALMOWEGO: W naszych produktach nie znajdziesz oleju palmowego, a wyłącznie ekologiczny tłuszcz kakaowy.
\n - NISKI indeks glikemiczny.
\n - SOY FREE - produkt jest wolny od soi i jej przetworów.
\n - KETO friendly: produkt skomponowany z myślą o osobach stosujących dietę KETO lub LCHF. Wypróbuj nasze produkty zawierające ekologiczny tłuszcz kakaowy oraz MCT.
\n
\n
\n - 100% WEGAŃSKI i BEZ LAKTOZY: Roztapiający się mleczno-czekoladowy smak w ustach można uzyskać bez mleka i jego alergizujących właściwości. Daj sobie poczuć tę pozytywną różnicę, dla zdrowia i smaku.
\n - BIO: Jedz ekologiczne, a pomożesz naszej planecie. Czekolada, którą kupujesz u nas, jest wytwarzana z surowców pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych i etycznego handlu.
\n - RAW, czyli SUROWA CZEKOLADA: Poczuj prawdziwy oryginalny smak czekolady z nieprażonych ziaren kakaowca. Naprawdę lepiej smakuje bez obróbki w wysokiej temperaturze oraz zachowuje całą gamę składników odżywczych.
\n
\n
\nMasło kakaowe
\nTłuszcz kakaowy lub olej kakaowy
\n
\n
\nTłuszcz kakaowy
\nEkologiczny tłuszcz kakaowy najwyższej jakości nadaje idealnej konsystencji oraz faktury naszym produktom.
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\nNo palm oil
\nProdukt nie zawiera oleju palmowego.
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\nSkład produktu
\nTłuszcz kakaowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
\n
\n*Składniki pochodzące z upraw ekologicznych.
\n
\nGramatura: 200g
\n
\n
\nWartości odżywcze w 100g
\n
\n
\n
\nEnergia |
\n3777 kJ / 899 kcal |
\n
\n
\nTłuszcz |
\n99,9 g |
\n
\n
\nw tym kwasy tłuszczowe nasycone |
\n64 g |
\n
\n
\nWęglowodany |
\n0 g |
\n
\n
\nw tym cukry |
\n0 g |
\n
\n
\nw tym poliole |
\n0 g |
\n
\n
\nBłonnik |
\n0 g |
\n
\n
\nBiałko |
\n0 g |
\n
\n
\nSól |
\n< 0,01 g |
\n
\n
\n
\nPrzepis na proste i pyszne masło kakaowe
\n
\n
Przepis na proste i pyszne masło kakaowe, które można użyć jako dodatek do pieczywa, naleśników, placków czy kanapek:
\n
\nSkładniki:
\n
\n - 100 g kakaowego masła
\n - 2 łyżki miodu lub erytrytolu
\n - 1 łyżka kakao
\n
\nInstrukcje:
\n
\n - Rozpuść kakaowe masło w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
\n - Dodaj miód i kakao, a następnie mieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
\n - Przelej masło kakaowe do słoika i odstaw na kilka godzin w celu stwardnienia.
\n - Gotowe masło kakaowe przechowuj w lodówce.
\n
\nMożesz użyć jako smarowidło do pieczywa lub jako dodatek do potraw, na przykład do owsianki czy jogurtu. Smacznego!
\n
\nMasło kakaowe zastosowanie i jego właściwości
\n
Masło kakaowe - zastosowanie i jego właściwości
\nMasło kakaowe jest bogate w witaminę E, sole mineralne, alkaidy i polifenole (naturalne przeciwutleniacze) oraz nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe.
\nMasło kakaowe - jak używać?
\nProdukt ma zbitą konsystencję, ale temperatura topnienia tłuszczu kakaowego jest niska (potrafi topić się w temperaturze pokojowej) i zaleca się, aby rozpuszczać go w kąpieli wodnej. Wystarczy miseczka z ciepłą wodą, aby masło kakaowe zaczęło się topić.
\n
\nMasło kakaowe ma szerokie zastosowanie w kuchni. Po dodaniu kakao można stworzyć domową czekoladę, czekoladki, praliny, polewy, a także wykorzystać do pieczenia. Jest świetną alternatywą dla masła oraz margaryny, nie zawiera laktozy. Można na nim smażyć.
\n
\nMasło kakaowe - inne zastosowania
\n
\nCharakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów opóźnia procesy starzenia się skóry oraz zmniejsza widoczność zmarszczek i blizn. Doskonale pielęgnuje skórę, zawarty w składzie kwas oleinowy ma silne działanie nawilżające i natłuszczające. Masło kakaowe jest dobrze przez nią przyswajane i wchłaniane przez skórę - wykazuje się niemal 100% biozgodności. Polecany jest do pielęgnacji każdego typu skóry. Wspaniale regeneruje skórę. Redukuje rozstępy, cellulit, drobne rany i oparzenia. Znakomicie sprawdzi się także w codziennej pielęgnacji przy suchej, wrażliwej i swędzącej skórze - świetnie nawilża suchą skórę. Jest bezpieczne dla dzieci oraz alergików. Świetnie sprawdzi się jako maska do włosów. Poza tym masło kakaowe zwalcza wolne rodniki, stymuluje produkcję kolagenu, zapobiega wysuszaniu skóry, wygładza spierzchnięte i popękane wargi, zmiękcza skórę stóp i łokci czy łagodzi podrażnienia spowodowane opalaniem. Po roztopieniu w kąpieli wodnej stanie się płynnym olejkiem do pielęgnacji ciała i relaksacyjnego masażu ciała. Stanowi idealny dodatek do mydeł, kremów, peelingów, balsamów, płynów do kąpieli. Masło kakaowe może być dodane do kąpieli - mała porcja rozpuszczona w wannie sprawi, że kąpiel stanie się nie tylko aromatyczna (piękny zapach), ale również nawilży skórę całego ciała. Masło kakaowe nadaje się również do produkcji świec.
\n
\nMasło kakaowe przechowywanie
\n
\nMasło kakaowe charakteryzuje się dużą zawartością naturalnych przeciwutleniaczy, które zapobiegają jełczeniu. Masło kakaowe należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w temperaturze poniżej 20°C. W temperaturze pokojowej masło kakaowe może zmienić konsystencję i stać się miękkie, co utrudni jego przechowywanie i użytkowanie. Masło kakaowe należy chronić przed światłem słonecznym. Można przechowywać masło kakaowe w zamkniętym pojemniku lub w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym. Ważne jest, aby nie narażać masła kakaowego na wilgoć, ponieważ może to spowodować szybszy proces utleniania i zepsucia produktu. Masło kakaowe może mieć długi termin przydatności do spożycia, nawet do dwóch lat, pod warunkiem, że jest przechowywane w odpowiednich warunkach.
\n
\nW maśle kakaowym zawartych jest wiele składników odżywczych, takich jak:
\n
\n - Kwasy tłuszczowe: Masło kakaowe jest bogate w kwasy tłuszczowe, w tym w oleinowy, stearynowy i palmitynowy. Zawiera również niewielkie ilości kwasu linolowego i alfa-linolenowego, które są ważne dla zdrowia.
\n - Naturalne antyutleniacze: Masło kakaowe zawiera dużo przeciwutleniaczy, takich jak polifenole i katechiny. Działają one przeciwzapalnie i chronią organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
\n - Witaminy: Masło kakaowe jest dobrym źródłem witaminy E, która działa jako przeciwutleniacz i wspiera zdrowie skóry. Zawiera również niewielkie ilości witaminy K.
\n - Minerały: Masło kakaowe jest bogate w wiele minerałów, w tym w magnez, miedź, żelazo i cynk. Te minerały są ważne dla zdrowia układu nerwowego, krwi, kości i skóry.
\n
\nJedna łyżka masła kakaowego (około 14 gramów) zawiera około 94 kalorii, 1 gram białka, 9 gramów tłuszczu i 2 gramy węglowodanów. Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu, masło kakaowe powinno być spożywane umiarkowanie i w ramach zbilansowanej diety.
\n
\nMasło kakaowe przechowywanie
\nMasło kakaowe przechowywanie
\nMasło kakaowe charakteryzuje się dużą zawartością naturalnych przeciwutleniaczy, które zapobiegają jełczeniu. Masło kakaowe należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w temperaturze poniżej 20°C. W temperaturze pokojowej masło kakaowe może zmienić konsystencję i stać się miękkie, co utrudni jego przechowywanie i użytkowanie. Masło kakaowe należy chronić przed światłem słonecznym. Można przechowywać masło kakaowe w zamkniętym pojemniku lub w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym. Ważne jest, aby nie narażać masła kakaowego na wilgoć, ponieważ może to spowodować szybszy proces utleniania i zepsucia produktu. Masło kakaowe może mieć długi termin przydatności do spożycia, nawet do dwóch lat, pod warunkiem, że jest przechowywane w odpowiednich warunkach.
\n
\nMasło kakaowce składniki odżywcze
\n
\nW maśle kakaowym zawartych jest wiele składników odżywczych, takich jak:
\n
\n - Kwasy tłuszczowe: Masło kakaowe jest bogate w kwasy tłuszczowe, w tym w oleinowy, stearynowy i palmitynowy. Zawiera również niewielkie ilości kwasu linolowego i alfa-linolenowego, które są ważne dla zdrowia.
\n - Naturalne antyutleniacze: Masło kakaowe zawiera dużo przeciwutleniaczy, takich jak polifenole i katechiny. Działają one przeciwzapalnie i chronią organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
\n - Witaminy: Masło kakaowe jest dobrym źródłem witaminy E, która działa jako przeciwutleniacz i wspiera zdrowie skóry. Zawiera również niewielkie ilości witaminy K.
\n - Minerały: Masło kakaowe jest bogate w wiele minerałów, w tym w magnez, miedź, żelazo i cynk. Te minerały są ważne dla zdrowia układu nerwowego, krwi, kości i skóry.
\n
\nJedna łyżka masła kakaowego (około 14 gramów) zawiera około 94 kalorii, 1 gram białka, 9 gramów tłuszczu i 2 gramy węglowodanów. Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu, masło kakaowe powinno być spożywane umiarkowanie i w ramach zbilansowanej diety.
\n
\nJak używać masła kakaowego?
\nJak używać masła kakaowego?
\nMasło kakaowe jest bardzo wszechstronnym produktem, który można wykorzystać w wielu przepisach kulinarnych i kosmetycznych. Oto kilka sposobów na wykorzystanie masła kakaowego:
\n
\n - Do przygotowania czekolady: masło kakaowe jest kluczowym składnikiem w produkcji domowej czekolady. Wystarczy rozpuścić go w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i dodać do niego cukier, kakao i ewentualnie inne dodatki, takie jak orzechy, suszone owoce czy płatki kokosowe.
\n - Do pieczenia: masło kakaowe może być stosowane jako zamiennik tradycyjnego masła lub oleju roślinnego w wielu przepisach na ciasta, ciasteczka i muffiny. Dodaje ono intensywny smak i aromat kakao oraz poprawia konsystencję wypieków.
\n - Do aromatyzowania kawy i herbaty: łyżeczka masła kakaowego może dodać aromatu i smaku do kawy lub herbaty. Wystarczy dodać kawałek masła kakaowego do filiżanki i poczekać, aż się rozpuści.
\n - Do pielęgnacji skóry: masło kakaowe stosowane na skórę jest bardzo dla niej korzystne - nawilża skórę. Można go wykorzystać do produkcji domowych kosmetyków, takich jak balsamy, kremy i masła do ciała. Można je rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niego olejki eteryczne, aby nadać mu dodatkowy zapach.
\n - Do aromaterapii: masło kakaowe sprawdzi się w aromaterapii, ponieważ jest w stanie związać i uwalniać zapachy. Można dodać do niego kilka kropel ulubionego olejku eterycznego i rozpuścić w aromatycznej lampce lub dyfuzorze.
\n
\nKETO FAQ
\n
\n - BEZ DODATKU CUKRU: Produkty Cocoa Keto nie zawierają cukru, ale są równie smaczne!
\n - BEZ GLUTENU: Nie musisz obawiać się glutenu w tym produkcie!
\n - BEZ OLEJU PALMOWEGO: W naszych produktach nie znajdziesz oleju palmowego, a wyłącznie ekologiczny tłuszcz kakaowy.
\n - NISKI indeks glikemiczny.
\n - 100% WEGAŃSKI i BEZ LAKTOZY: Roztapiający się mleczno-czekoladowy smak w ustach można uzyskać bez mleka i jego alergizujących właściwości. Daj sobie poczuć tę pozytywną różnicę, dla zdrowia i smaku.
\n - BIO: Jedz ekologiczne, a pomożesz naszej planecie. Czekolada, którą kupujesz u nas, jest wytwarzana z surowców pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych i etycznego handlu.
\n - RAW, czyli SUROWA CZEKOLADA: Poczuj prawdziwy oryginalny smak czekolady z nieprażonych ziaren kakaowca. Naprawdę lepiej smakuje bez obróbki w wysokiej temperaturze oraz zachowuje całą gamę składników odżywczych.
\n - KETO friendly: produkt skomponowany z myślą o osobach stosujących dietę KETO lub LCHF. Wypróbuj nasze produkty zawierające ekologiczny tłuszcz kakaowy oraz MCT.
\n - SOY FREE: produkt jest wolny od soi i jej przetworów.
\n
\nNienasycone kwasy tłuszczowe - czym są?
\nNienasycone kwasy tłuszczowe - czym są?
\nNienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) nazywane niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (ang. essential fatty acid to tzw. wyższe kwasy karboksylowe), gdyż są niezbędne do funkcjonowania organizmu. Nie potrafimy ich wytworzyć samodzielnie, dlatego potrzebujemy je dostarczać do organizmu regularnie. Najwięcej NNKT znajduje się w olejach roślinnych, olejach pochodzących z orzechów czy kiełków, w tłuszczach rybich, np. w tranie. Wyróżnia się jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Reprezentantem jednonasyconych jest przede wszystkim kwas oleinowy, dwie główne grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych to kwasy omaga-6 (n-6) i kwasy omega-3 (n-3). Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w szczególności układu krwionośnego, serca i mózgu.
Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogą jednak stanowić podstawy do jakichkolwiek roszczeń.